En af mine favoritretter er wok med grøntsager og tofu. Jeg elsker, at denne ret er god til at få brugt ens rester af grøntsager i køleskabet, derudover kan man evt. komme lidt frost grønt i, hvis man synes der mangler mere.

Retten følger de officielle kostråd om at indtage grøntsager, fuldkorn, flydende olier (umættet fedt), et reduceret indtag af salt samt dagligt frø og nødder (1)

Smag fra soja og miso

Retten er smagfuld og nem at lave. Du vil bemærke, der ikke indgår salt og peber, men denne smag findes især i sojasovsen. Herudover bruges der miso, som bidrager til meget smag. Har du ikke miso, er der også muligt at lave retten uden. 

Hvis man har lyst til at mikse rundt fra gang til gang, kan man i stedet for at smuldre tofu direkte i woken, stege den på en pande ved siden af i små tern og evt. lidt af marinaden. Jeg foretrækker versionen med smuldret tofu, da den er lettere og generere mindre opvask. 

Vegansk wok med tofu og grøntsager
Ca. 4 personer
Ingredienser

  • Blandet grønt og rester fra køleskabet/fryseren f.eks.
    • Frost wokposer
    • Spidskål
    • Gulerod
    • Broccoli 
    • Vandkastajner 
    • Forårsløg
    • Peberfrugt 
  • 1 stort Løg
  • 4-6 fed Hvidløg (afhængig af smagspræference)
  • 1 Chili
  • 1 tsk tørrede ingefær
  • 1 spsk olie f.eks. Raps-, oliven-, sesamolie
  • Minimum 200 gram Tofu
  • 1 pakke Fuldkornsnudler 

Marinade

  • 1 stor tsk. Miso
  • 4 spsk Citronsaft
  • 6 spsk Sojasovs
  • Evt. Lidt sirup, hvis man ønsker noget sødme 

Topping

  • Sesamfrø
  • Cashewnødder
Fremgangsmåde

Sæt vand over at koge til nudler, de koges efter pakkens anvisninger

Tag tofuen ud ad pakken, pres den for vand og smuldre den med fingrene

Hak chilien og pres halvdelen af hvidløgene 

Kom olie på en pande/wok og svits de pressede hvidløg og chilien sammen med tofuen ved middelvarme

Snit imens grøntsagerne og tilføj dem herefter til panden

Imens grøntsagerne svitses af blandes marinaden i en skål og de resterende hvidløg presses heri

Når nudler er færdige, hældes vandet fra og nudler kommes på panden med grøntsagerne og marinaden hældes over

Det hele røres godt sammen og serveres i en tallerken med sesamfrø og cashewnødder på toppen. Man kan evt. hælde lidt ekstra sojasovs over for mere smag.

Referencer

  1. https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/