Pasta med kødsovs eller spaghetti er en god klassisker i de flestes hjem. Denne version er plantebaseret, vegansk og økonomivenlig samtidig med den lever op til de officielle kostråd (1).

I kødsovsen finder du nemlig grøntsager og bælgfrugter. Den serveres med fuldkorn og frø til (2). Det økonomiske ved denne ret er, at der er brugt mindre kød eller køderstatning, og flere bælgfrugter som er væsentlig billigere end kød.

Grøntsagerne deri er hakket meget fine i en minihakker, hvilket gør, at de bliver camoufleret og på den måde bidrager de til smag og umami, men kan samtidig spises af de fleste både kræsne voksne og børn, da de er meget svære at se.

Kødsovsen kan bruges til flere retter

Retten kan også laves i en større portion, hvor man kan gemme kødsovs til dagen efter. På den måde kan den indgå i f.eks. lasagne, der gør hverdagen og madplanlægningen nemmere.

Plantebaseret pasta med kødsovs
Ca. 4 personer
Ingredienser

  • 2 løg
  • 5 fed hvidløg
  • 1 chili
  • 2 gulerødder
  • 400 gram champignon (en bakke før de er renset for jord)
  • 1-2 dåser hakkede tomater afhængig af smagspræference 
  • 1 dåse (140 gram) tomatpuré
  • 100 gram tørrede linser
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk basilikum
  • 2 tsk timian
  • Ca. 1 tsk salt og en del peber
  • 1 pose (300 gram) Naturli minced (plantebaseret fars)
  • 1-1,5 grøntsagsboullion
  • 400 ml vand 
  • Evt. en lille smule fløde såsom Rema 1000 risfløde af 250 ml.
Fremgangsmåde

Til alle grøntsager bruges en minihakker. Hak løg, hvidløg og chili fint og svits det af i en smule vand eller olie i en gryde

Hak herefter alle champignon og tilføj. Det er vigtigt, at alt vandet fordamper fra gryden efter champignonen bliver tilføjet før der tilføjes andet. Champignon afgiver nemlig meget vand

Tilføj hakket gulerødder, krydderi, salt og peber.

Kom herefter farsen i og vend det hele

Tilføj de hakkede tomater, tomatpuré, ca. 400 ml vand og en boullionterning

Husk af skyl linserne i godt med vand og tilføj dem herefter

Lad retten simre i minimum 30 minutter til linserne er kogt ud

Kom en smule fløde i, hvis man har lyst til dette. Retten kan dog sagtens spises uden

Smag til med mere salt, peber, krydderi og boullion

Noter

Det er vigtigt at kigge efter nøglehulsmærket (3), når du køber plantebaseret fars, da der kan være en del mættet fedt og salt deri.

Naturli’s minced på frost har nøglehulsmærket

Bruger du kød så vælge det med under 10% fedt

Hvis man gerne vil spare flere penge, kan man sagtens enten helt droppe kødet/plantefarsen og bruger flere linser, eller f.eks. nøjes med 100 gram fars.

Har du andre grøntsager, du gerne vil have brugt, kan de sagtens komme i. Dette kunne f.eks. være bladselleri, squash og tomater.

Servering

Server med fuldkornspasta eller fuldkornsspaghetti til.

Jeg har også tilføjet lidt gærflager (inaktivt gær) på toppen, da dette giver en smule ostesmag. Kan købes i helsekostsbutikker, på nettet og i Bilka

Drys gerne med lidt frø på toppen, jeg bruger som regel græskarkerner

Referencer

  1. https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/
  2. https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/spis-planterigt-varieret-og-ikke-for-meget/
  3. https://altomkost.dk/raad-og-anbefalinger/de-officielle-kostraad-godt-for-sundhed-og-klima/vigtige-tips/#c79335