Frisk vinter kålsalat
Denne salat laver jeg hvert år til vinter. Det er også min favoritsalat at servere, når jeg har gæster. Den er supernem at lave, smagfuld, mættende og frisk.
Næring
Salaten er fyldt med spidskål, hvilket er en grov grøntsag, den bidrager til dit daglige indtag af frugt og grønt i følge De Officielle Kostråd, hvor der især anbefales de grove grøntsager.1
Det er fordelagtigt at vælge grove grøntsager, da disse er høje på kostfibre. Her er der typisk mere end 1,9 gram kostfibre pr. 100 gram i.
Spidskål og appelsiner er endvidere bl.a. høje på næringsstofferne beta-caroten, folat, kalium og C-vitamin.23
Dressing
Dressing dertil er olie fri. Dette kan være en fordel, hvis man gerne vil spare på kalorierne, da dressinger til salater ofte kan trække kalorietætheden op i salater. Samtidig er salaten utrolig frisk med saften fra appelsinerne.
Hvis du foretrækker olie i dressingen eller ønsker flere kalorier, så vil jeg anbefale at blande en smule olivenolie i. Det kan ikke anbefales at bruge rapsolie, da smagen så ikke længere er god.
-
1 rød spidskål
-
1 grøn spidskål
-
Evt. appelsin i skiver
Dressing
-
Saften fra 2 appelsiner
-
Revet skal fra en hel økologisk appelsin
-
2 spsk. ahornsirup
Snit alt kålen meget fin.
Miks alle ingredienserne til dressingen i en skål.
Miks nu dressingen med salaten. Jeg foretrækker at tage en handske på hånden og vende det hele godt med min hånd.
Tilføj nogle skiveskåret stykker appelsiner oven på salaten eller miks i afhængig af præference.
Drys gerne med nogle ristede græskarkerner oven på. Se opskriften på ristede græskarkerner her. Hvis du skipper kikærterne, så giv kernerne 5 min i en forvarm ovn. Man kan sagtens lave hele blandingen i opskriften og tilføje til salaten. Herved får man også tilføjet protein til salaten.
Denne ret kan ikke kaliumreduceres, men den er oplagt til dig med nedsat nyrefunktion uden forhøjet kalium i blodet.
OBS. Du skal aldrig reducere dit kaliumindtag medmindre, du har fået det at vide af din læge, sygeplejerske eller kliniske diætist. Det anbefales, du altid får individuel diætvejledning af en klinisk diætist med speciale i nyresygdomme.