Vegansk, sund og økonomivenlig pasta bolognese
Pasta med kødsovs/bolognese eller spaghetti er en god klassiker i de flestes hjem. Denne version er vegansk og økonomivenlig samtidig med at den lever op til de officielle kostråd.1
I kødsovsen finder du nemlig grøntsager og bælgfrugter. Den serveres med fuldkorn og frø til.2 Det økonomiske ved denne ret er, at der er brugt mindre kød eller køderstatning, og flere bælgfrugter som er væsentlig billigere end kød.
Grøntsagerne deri er hakket meget fine i en minihakker, hvilket gør, at de bliver camoufleret og på den måde bidrager de til smag og umami, men kan samtidig spises af de fleste både kræsne voksne og børn, da de er meget svære at se.
Kødsovsen kan bruges til flere retter
Retten kan også laves i en større portion, hvor man kan gemme kødsovs til dagen efter. På den måde kan den indgå i f.eks. lasagne, der gør hverdagen og madplanlægningen nemmere.
-
2 løg
-
5 fed hvidløg
-
1 chili
-
2 gulerødder
-
Ca. 400 gram champignon (en bakke før de er renset for jord)
-
1-2 dåser hakkede tomater afhængig af smagspræference
-
1 dåse (140 gram) tomatpuré
-
100 gram tørrede linser
-
2 tsk. oregano
-
2 tsk. basilikum
-
2 tsk. timian
-
Ca. 1 tsk. salt og en del peber
-
1 pose (300 gram) Naturli’ minced (plantebaseret fars)
-
1-1,5 terning grøntsagsbouillon
-
400 ml vand
-
Evt. en lille smule fløde såsom Rema 1000 risfløde af 250 ml.
Til alle grøntsager bruges en minihakker. Hak løg, hvidløg og chili fint og svits det af i en smule vand eller olie i en gryde
Hak herefter alle champignon og tilføj dem hertil. Det er vigtigt, at alt vandet fordamper fra gryden efter champignonerne, bliver tilføjet før der tilføjes andet. Champignon afgiver nemlig meget vand
Tilføj hakket gulerødder, krydderi, salt og peber.
Kom herefter farsen i og vend det hele
Tilføj de hakkede tomater, tomatpuré, ca. 400 ml vand og en bouillonterning
Husk at skyl linserne i masser vand og tilføj dem herefter
Lad retten simre i minimum 30 minutter til linserne er kogt ud
Kom en smule fløde i, hvis man har lyst til dette. Retten kan dog sagtens spises uden
Smag til med mere salt, peber, krydderi og bouillon
Det er vigtigt at kigge efter nøglehulsmærket3, når du køber plantebaseret fars, da der kan være en del mættet fedt og salt deri.
Naturli’s minced på frost har nøglehulsmærket.
Bruger du kød så vælge det med under 10% fedt.
Hvis man gerne vil spare flere penge, kan man sagtens enten helt droppe kødet/plantefarsen og bruger flere linser, eller f.eks. nøjes med 100 gram fars.
Har du andre grøntsager, du gerne vil have brugt, kan de sagtens komme i. Dette kunne f.eks. være bladselleri, squash og tomater.
Du kan evt. Give linserne et lille opkog inden de kommes i retten, på dem måde er de hurtigere kogt rigtig ud.
Servering
Server med fuldkornspasta eller fuldkornsspaghetti til.
Jeg har også tilføjet lidt gærflager (inaktivt gær) på toppen, da dette giver en smule ostesmag. Kan købes i helsekostsbutikker, på nettet og i Bilka
Drys gerne med lidt frø på toppen, jeg bruger som regel græskarkerner
Denne ret kan ikke kaliumreduceres, da den indeholder mange grøntsager, hakkede tomater og tomatpure. Den er dog oplagt for dig uden forhøjet kalium i blodet.
Tilføj gerne ekstra protein, hvis du går i dialyse.
Fjern protein (gerne plantefars) og øg mængden af grøntsager og pasta, hvis du ikke går i dialyse.
Du kan fosfatreducere den ved at fjerne champignon.
OBS. Du skal aldrig reducere dit kaliumindtag medmindre, du har fået det at vide af din læge, sygeplejerske eller kliniske diætist. Det anbefales, du altid får individuel diætvejledning af en klinisk diætist med speciale i nyresygdomme.
-
https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/de-officielle-kostraad/kostraad-til-dig/om-de-officielle-kostraad ↩︎
-
https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/de-officielle-kostraad/kostraad-til-dig/om-de-officielle-kostraad/spis-planterigt-varieret-og-ikke-for-meget ↩︎
-
https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/gaa-efter-maerkningen/noeglehullet ↩︎