Vegansk jordskokkesuppe
Denne jordskokkesuppe er nem at lave, smagfuld og vegansk. Den gøres mættende ved at tilføje kikærter og græskarkerner ovenpå. Dette bidrager også med næring til suppen.
Næring
Jordskokker er bl.a. høje på kalium, calcium og folat.1 De hører under gruppen rodfrugter, og tæller med i det daglige indtag af frugt og grønt.2 Rodfrugter er det vi kalder grove grøntsager, da de er høje på kostfibre. Dette er at foretrække over andre grøntsager.
Kokosmælk
I opskriften bruges der light kokosmælk. Du kan selv bestemme om, du foretrækker light eller almindelig kokosmælk. Jeg vælger ofte light, da dette er mere kalorielet. Det er dog en præference både i forhold til mængden af kalorier og smag, man ønsker i sin ret. Begge dele kan fungere lige godt.
Hvis du vælger at fordoble opskriften, ville jeg vælge en almindelig kokosmælk og i stedet bruge ekstra vand. Dette er en god måde at spare penge på i retten, da light kokosmælk som regel er fortyndet med vand. Hvis du ønsker flere kalorier, kan du selvfølgelig bruge to almindelige kokosmælk.
-
500 gram kartofler
-
300 gram jordskokker
-
1 stort løg
-
4 fed hvidløg
-
0,5 terning grøntsagsbouillon
-
1 dåse light kokosmælk
-
Ca. 400 ml. vand
-
1 tsk. timian
-
0,5 tsk. salt
Skræl kartofler og jordskokker. Skær dem i små tern.
Pil løg og hvidløg og skær i tern.
Svits lød og hvidløg i en gryde evt. i olie eller lidt vand. Tilføj herefter kartoflerne og jordskokkerne.
Det er helt fint at alle grøntsagerne er skåret grove, da de skal blendes til sidst.
Kom resten af ingredienserne i gryden og lad det koge ca. 30 minutter.
Med en stavblender blendes det til en fin konsistens. Hvis du foretrækker lidt mere bid deri, kan du evt. lade lidt kartofler og jordskokker forblive ublendet.
Smag suppen til. Mængden af grøntsagsbouillon kan variere efter smag og behag.
Servere gerne med ristede kikærter og græskarkerner på toppen. Dette giver sprødhed, mæthed og protein til retten. Find opskriften på ristede kikærter her.
Lav denne ret kaliumreduceret, hvis du har forhøjet kalium i blodet.
-
Skræl og skær kartofler og jordskokker i små stykker
-
Kog dem i rigeligt vand. Nu er der meget kalium i vandet, det hælder du ud.
-
Tilfør nyt vand og blend med dette.
-
Skift kokosmælken ud med en plantefløde lavet på f.eks. havre, da kokosmælk er højt på kalium.
OBS. Du skal aldrig reducere dit kaliumindtag medmindre, du har fået det at vide af din læge, sygeplejerske eller kliniske diætist. Det anbefales, du altid får individuel diætvejledning af en klinisk diætist med speciale i nyresygdomme.