Vegansk wok med tofu og grøntsager
En af mine favoritretter er wok med grøntsager og tofu. Jeg elsker, at denne ret er god til at få brugt ens rester af grøntsager i køleskabet, man kan også komme lidt frost grønt i, hvis man synes der mangler mere.
Retten følger de officielle kostråd om at indtage grøntsager, fuldkorn, flydende olier (umættet fedt) og et dagligt indtag af frø og nødder.1
Smag fra soja og miso
Retten er smagfuld og nem at lave. Du vil bemærke, der ikke indgår salt og peber, men denne smag findes især i sojasovsen (der også er rig på salt). Der bruges miso, som bidrager til meget smag/umami. Har du ikke miso, er der også muligt at lave retten uden.
Hvis man har lyst til at mikse rundt fra gang til gang, kan man i stedet for at smuldre tofu direkte i wokken, stege den på en pande ved siden af i små tern og lidt af marinaden. Jeg foretrækker versionen med smuldret tofu, da den er lettere og skaber mindre opvask.
-
Blandet grønt og rester fra køleskabet/fryseren f.eks.
-
Frost wokposer
-
Spidskål
-
Gulerod
-
Broccoli
-
Vandkastanjer
-
Forårsløg
-
Peberfrugt
-
-
1 stort Løg
-
4-6 fed hvidløg (afhængig af smagspræference)
-
1 Chili
-
1 tsk. tørrede ingefær
-
1 spsk. olie f.eks. Raps-, oliven-, sesamolie
-
Minimum 200 gram tofu
-
1 pakke fuldkornsnudler
Marinade
-
1 stor tsk. Miso
-
4 spsk. Citronsaft
-
6 spsk. Sojasovs
-
Evt. Lidt sirup, hvis man ønsker noget sødme
Topping
-
Sesamfrø
-
Cashewnødder
Sæt vand over at koge til nudler, de koges efter pakkens anvisninger
Tag tofuen ud ad pakken, pres den for vand og smuldre den med fingrene
Hak chilien og pres hvidløgene
Kom olie på en pande/wok og svits halvdelen af de pressede hvidløg og hele chilien sammen med tofuen ved middelvarme
Snit imens grøntsagerne og tilføj dem herefter til panden
Imens grøntsagerne svitses, blandes marinaden i en skål og de resterende hvidløg kommes heri
Når nudlerne er færdige, hældes vandet fra og nudlerne kommes på panden med grøntsagerne og marinaden hældes over
Det hele røres godt sammen og serveres i en tallerken med sesamfrø og cashewnødder på toppen. Man kan evt. hælde lidt ekstra sojasovs over for mere smag.
Kaliumreducer denne ret ved at vælge grøntsager på frost, du kan koge inden og hælde kogevandet fra. Herefter kan de steges på panden og følge påskriften.
-
Tilføj ekstra tofu ved øget proteinbehov
-
Halvere tofu ved reduceret proteinbehov
OBS. Du skal aldrig reducere dit kaliumindtag medmindre, du har fået det at vide af din læge, sygeplejerske eller kliniske diætist. Det anbefales, du altid får individuel diætvejledning af en klinisk diætist med speciale i nyresygdomme.