logo

Indisk dhal med tzatziki og brød – Vegansk og laktosefri

Tanja Mortensen / 18. jul. 2022 / Opskrifter

To skåle med dhal, brød og tzatziki

Jeg har lavet mange forskellige opskrifter på dhal igennem tiden. Nu er jeg endelig endt på en, der er smagfuld og nem at lave. Dette er en opskrift, der er god til at øge indtaget linser og komme tættere på De Officielle Kostråd, der anbefaler, at vi skal spise 100 gram tilberedte bælgfrugter dagligt.1 Røde linser er en god kilde til bl.a. protein, A-vitamin, folat, magnesium, kalium og jern.2

Jeg har ofte et basislager af røde linser, hakkede tomater og hvidløg, så det er ofte nemt at lave en form for dhal de dage, hvor jeg ikke har handlet, eller hvis det skal være nemt.

Dette er en dejlig smagfuld ret, der går godt de fleste vintermåneder, eller når vejret er koldt. Bruger man noget tzatziki ovenpå, kan man hurtigt gøre det mere frisk og sommervenlig.

En skål med vegansk tzatziki

Indisk dhal med tzatziki og brød
Ca. 4 personer
Ingredienser

  • 200 gram tørrede røde linser

  • 1 dåse hakkede tomater

  • 1 dåse tomatpuré (140 gram)

  • 4 tsk. karry

  • 1 tsk. koriander

  • 2.5 tsk. spidskommen

  • 3 tsk. ingefær

  • 2 store gulerødder

  • 2 store løg

  • 4 fed hvidløg

  • 1 chili plus evt. lidt tørrede chili krydderi

  • 6 dl. vand

  • 0,5 terning grøntsagsbouillon

  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Hak løg, chili og pres hvidløg. Disse svitses af i gryden, man kan gøre det i enten vand eller lidt rapsolie.

Tilføj herefter krydderierne, så de bliver svitset lidt og frigiver smag og aroma.

Skræl og skær gulerødderne i fine tern.

Tilføj nu 5 dl. vand sammen med de hakkede tomater, tomatpuré og gulerødderne.

Skyl linserne grundigt i koldt vand og tilføj til gryden.

Kom en halv bouillonterning i sammen med noget salt og peber.

Lad det simre under låg i ca. 30 min.

Servering

Serveres sammen med tzatziki og noget brød. Jeg har brugt madbrød fra Rema1000 med nøglehulsmærket og fuldkornsmærket.3 For syrlighed kan man presse lidt citron eller limesaft over tallerkenen. For en glutenfri version, kan man droppe brødet og evt. spise ris til.

Hvis man synes den er meget intens i tomatsmag, (hvilket traditionelt dhal er), kan man udskifte noget vand med kokosmælk.

Til dig med nyresygdom

Denne ret kan ikke kaliumreduceres grundet stort indhold af hakkede tomater og tomatpure. Den er stadig oplagt til dig uden forhøjet kalium i blodet.

Den er lav på fosfat.


OBS. Du skal aldrig reducere dit kaliumindtag medmindre, du har fået det at vide af din læge, sygeplejerske eller kliniske diætist. Det anbefales, du altid får individuel diætvejledning af en klinisk diætist med speciale i nyresygdomme.

Andre indlæg